τηλ. 26510 34774 | fax. 26510 37779 | email. pamvoioa@otenet.gr

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Διάρκεια: 1 ημέρες | Ημ/νία Εκδρομής: Κυριακή 18 Φεβ, 2018 | Τιμή: €15 κατ'άτομο

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΄΄ ΟΙ ΜΠΟΥΜΠΟΥΝΕΣ΄΄

 

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ : ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ , 18/02/2018 .

Συγκέντρωση των εκδρομέων το πρωί, επιβίβαση στο πούλμαν και αναχώρηση από την Ακαδημία. Με ενδιάμεση στάση στο δρόμο άφιξη στην Καστοριά. Χρόνος ελεύθερος στη διάθεσή σας για να παρακολουθήσετε από κοντά ένα προχριστιανικό έθιμο, που επέζησε στις μέρες μας. Πρόκειται για τις «μπουμπούνες» της Καστοριάς. Είναι μεγάλες φωτιές που ανάβουν στις πλατείες της πόλης. Την Κυριακή της μεγάλης Αποκριάς, μικροί και μεγάλοι συγκεντρώνονται στην γειτονιά τους και ανάβουν την φωτιά ενώ, ορχήστρες με πνευστά και χάλκινα παίζουν τοπικούς σκοπούς. Τα κεράσματα που έχουν ετοιμάσει οι άνθρωποι της γειτονιάς και το κόκκινο κρασί «δίνουν και παίρνουν», με το γλέντι να διαρκεί έως τα ξημερώματα. Οι μεγαλύτερες «μπουμπούνες» είναι της μεσαιωνικής πλατείας Ντουλτσό, της γειτονιάς του Απόζαρι, της πλατείας Ομονοίας και της γειτονιάς του παλαιού Νοσοκομείου. Μετά το κάψιμο των εύφλεκτων υλικών, όλοι οι παριστάμενοι πηδούν τη θρακιά, ‘για να ρίξουν τους ψύλλους και να απαλλαγούν από το κακό’. Παράλληλα διατηρείται και το έθιμο του ‘Χάσκαρι’, που γίνεται με άσπρα βρασμένα αυγά.

Στην άκρη ενός ξύλου δένουν μια κλωστή και στην άκρη της κλωστής ένα βρασμένο αυγό. Ο γεροντότερος της οικογένειας περιφέρει το αυγό καθώς αιωρείται στην άκρη της κλωστής στα στόματα των υπολοίπων μελών, οι οποίοι προσπαθούν για τρεις φορές να το «χάψουν». Η προσπάθεια να το αρπάξουν όλοι με το στόμα δημιουργεί εύθυμη ατμόσφαιρα, ενώ η επιτυχία συνοδεύεται με ενθουσιασμό και ευχές για καλή σοδειά όλη την χρονιά. Στη συνέχεια, επιβίβαση στο πούλμαν και παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής για την πόλη μας, με έντονες εντυπώσεις και αναμνήσεις από την υπέροχη εκδρομή μας.

 

ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

 

ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ : 15 ευρώ / κατά άτομο.

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ :

-Μεταφορά με πολυτελές, υπερυψωμένο , ασφαλές , κλιματιζόμενο πούλμαν του γραφείου μας , με την πολυετή εμπειρία του οδηγού μας.

-Ασφάλεια αστικής ευθύνης, (Π.Δ 339/11-9-96) , σύμφωνα με τους νόμους της Ε.Ε.

-Φ.Π.Α.