τηλ. 26510 34774 | fax. 26510 37779 | email. pamvoioa@otenet.gr

ΧΙΟΣ

Διάρκεια: 5 ημέρες | Ημ/νία Εκδρομής: Παρασκευή 08 Ιούν, 2018 | Τιμή: €340 κατ'άτομο

ΧΙΟΣ

5 ΗΜΕΡΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΧΙΟ

 

 

1η ημέρα, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ , 08/06/18 , ΙΩΑΝΝΙΝΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΧΙΟΣ.

Συγκέντρωση των εκδρομέων, επιβίβαση στο πούλμαν και αναχώρηση για το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Επιβίβαση στο αεροσκάφος της Aegean και απ΄ ευθείας πτήση για τη Χίο στις 17:05. Άφιξη στη Χίο στις 18:05, επιβίβαση στο πούλμαν και αναχώρηση για το ξενοδοχείο CHANDRIS. Τακτοποίηση στα δωμάτια και ακολουθεί χρόνος ελεύθερος για μια πρώτη γνωριμία με το νησί. Διανυκτέρευση.

 

2η ημέρα, ΣΑΒΒΑΤΟ , 09/06/18 , ΧΙΟΣ (ΝΟΤΙΟΧΩΡΑ).

Πρωινό. Επιβίβαση στο πούλμαν και αναχώρηση από το ξενοδοχείο. Διασχίζοντας την περιοχή Κάμπος κατευθυνόμαστε προς τα νότια. Ο Κάμπος είναι μία περιοχή που εκτείνεται 7 χιλιόμετρα μετά την πόλη της Χίου και είναι γεμάτη περιβόλια και παλιά αρχοντικά. Στην περιοχή αυτή είχαν χτίσει τα εξοχικά τους οι άρχοντες Ιταλοί και ντόπιοι (κατά τη διάρκεια της Γενοβέζικης κατοχής του νησιού 12ο-13ο αιώνα) αρκετά από τα οποία έχουν διατηρηθεί μέχρι σήμερα. Στην πορεία μας θα συναντήσουμε το χωριό Αρμόλια. Οι κάτοικοι του χωριού είναι δεξιοτέχνες στην κατασκευή και διακόσμηση πήλινων αντικειμένων. Η επόμενη στάση είναι το χωριό Πυργί, το "ζωγραφιστό" χωριό. Τα σπίτια στο χωριό αυτό έχουν ζωγραφισμένους τους εξωτερικούς τους τοίχους. Γεωμετρικά θέματα σε συνεχή εναλλαγή απλώνονται καθ` όλη την πρόσοψη σε οριζόντιες ζώνες. Το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό κυρίως όταν ο διάκοσμος επεκτείνετε σε περισσότερα κτίρια όπως στην πλατεία του χωριού. Το χωριό Μεστά είναι το πιο γνωστό από τα Μαστιχοχώρια επειδή διατηρεί ακόμα την αρχική μορφή του. Για να προστατεύονται από τις επιθέσεις των πειρατών που έκλεβαν την μαστίχα, όλα τα Μαστιχοχώρια ήταν χτισμένα σαν κάστρα. Οι στέγες των σπιτιών ήταν ενωμένες και τα σπίτια αποτελούσαν τα τείχη του κάστρου. Τα Μεστά ήταν το μόνο χωριό που άντεξε τον καταστροφικό σεισμό του 1881. Στην πλατεία του χωριού οι επισκέπτες μπορούν να γευματίσουν αν το επιθυμούν. Κατά την διάρκεια της εκδρομής αν επιθυμείτε, μπορείτε να επισκεφτείτε το Μουσείο της Μαστίχας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μουσείο που παρουσιάζει την ιστορία της Μαστίχας. Στην επιστροφή μας προς τη Χίο , επόμενη στάση ο Εμπορειός , το επίνειο του χωριού Πυργί. Οι επισκέπτες μπορούν να ευχαριστηθούν τον καφέ τους ή να επισκεφθούν την ηφαιστειακή παραλία Μαύρα Βόλια, μία από τις ωραιότερες της Χίου μόνο με μαύρα βότσαλα. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση. Διανυκτέρευση.

 

3η ημέρα, ΚΥΡΙΑΚΗ , 10/06/18 , ΧΙΟΣ (ΝΕΑ ΜΟΝΗ – ΑΝΑΒΑΤΟΣ – ΒΟΛΙΣΣΟΣ).

Πρωινό. Επιβίβαση στο πούλμαν και αναχώρηση από το ξενοδοχείο. Κατευθυνόμαστε προς το κεντρικό τμήμα του νησιού όπου βρίσκεται το Βυζαντινό Μοναστήρι της Νέας Μονής. Η Νέα Μονή είναι το πιο σπουδαίο από τα αξιοθέατα του νησιού και θεωρείται μνημείο διεθνούς σημασίας. Η ζωγραφική και η αρχιτεκτονική του το τοποθετούν ανάμεσα στις πιο σημαντικές βυζαντινές εκκλησίες στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1043 από τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Θ` το Μονομάχο και μέχρι τον 19ο αιώνα και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο νησί λόγω του πλούτου και της δύναμης της. Κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας πυρπολήθηκε και λεηλατήθηκε πολλές φορές από τους κατακτητές. Το τελευταίο πλήγμα ήρθε από τον μεγάλο σεισμό που έγινε στην Χίο το 1881 και προκάλεσε ανεπανόρθωτες ζημιές σε όλο το νησί. Το Μοναστήρι διατηρείται ακόμα σε καλή κατάσταση και οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τα μοναδικά ψηφιδωτά που είναι από τα αξιολογότερα στον Ελλαδικό χώρο. Η επόμενη μας επίσκεψη είναι στο καστροχώρι του Αναβάτου. Ο Ανάβατος είναι χτισμένος στην κορυφή του λόφου και τόσο καλά εναρμονισμένος με το περιβάλλον που δεν διακρίνεται εύκολα από μακριά. Υπήρξε το τελευταίο καταφύγιο των Χιωτών κατά τη σφαγή του 1822. Δεν κατοικείται πλέον αλλά αποτελεί σημαντικό μνημείο για το νησί. Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε στη δυτική ακτή και από εκεί στα βόρεια ακολουθώντας μια από τις ωραιότερες διαδρομές του νησιού περνάμε από το κεφαλοχώρι του βόρειου και δυτικού τμήματος του νησιού τη Βολισσό.

Στην Βολισσό βρίσκεται και το μοναστήρι της Αγίας Μαρκέλλας. Οι Χιώτες τιμούν την μνήμη της Αγ. Μαρκέλλας στις 22 Ιουλίου. Σε μια από τις παραλίες της περιοχής στάση για προαιρετικό μεσημεριανό φαγητό. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση. Διανυκτέρευση.

 

4η ημέρα, ΔΕΥΤΕΡΑ , 11/06/18 , ΧΙΟΣ (ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΙΣ ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ).

Πρωινό. Προαιρετικά όποιος επιθυμεί, μπορεί να επισκεφθεί τις Οινούσσες. Ξεκινάμε από το ξενοδοχείο με κατεύθυνση την Λαγκάδα ένα γραφικό ψαροχώρι. Από το λιμανάκι της Λαγκάδας επιβιβαζόμαστε σε καραβάκι με κατεύθυνση το όμορφο νησί των Οινουσσών. Οι Οινούσσες είναι το νησί των εφοπλιστών. Στο λιμάνι της Οινούσσας υπάρχει το άγαλμα της Οινουσσιώτισσας, μιας χάλκινης γοργόνας με στέμμα και ιστιοφόρο στο αριστερό χέρι. Το άγαλμα αποτελεί αναφορά στη ναυτική παράδοση του νησιού, καθώς οι ελάχιστοι πόροι των νησιών έστρεψαν τους κατοίκους προς τη ναυτιλία και δεν είναι τυχαίο ότι από εδώ κατάγονται πολλοί εφοπλιστές. Στο νησί βρίσκονται το Ναυτικό Λύκειο, το Ναυτικό Μουσείο, η Ακαδημία του Εμπορικού Ναυτικού, το Πνευματικό Κέντρο, ο ιστορικός ναός του Αγίου Νικολάου καθώς και η Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Στάση για προαιρετικό μεσημεριανό φαγητό είτε στο νησί των Οινουσσών είτε στην επιστροφή στην Λαγκάδα όπου υπάρχουν πολλές ταβέρνες. Όποιος παραμείνει στη χώρα, μπορεί να περιπλανηθεί στον παραλιακό πεζόδρομο του κεντρικού λιμανιού (Προκυμαία), ένα από τα πιο ζωντανά σημεία της πόλης, τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα...με τις καφετέριες, ουζερί και εστιατόρια. Η πλατεία Βουνακίου, όπου βρίσκονται τα διοικητικά κτίρια της Περιφερειακής Ενότητας Χίου και το Δημαρχείο, το Οθωμανικό τέμενος (Μετζιτιέ Τζαμί), που στεγάζει το Βυζαντινό Μουσείο, ο μεγάλος και δροσερός Δημοτικός Κήπος, είναι μια περιοχή που συνδυάζει αρμονικά το παρόν με το παρελθόν του τόπου. Κοντά στην πλατεία, υπάρχουν τα αξιοπρόσεκτα κτίσματα που διασώθηκαν από την εποχή της Τουρκοκρατίας στο νησί, το Μπαιρακλή Τζαμί, το Οσμανιέ Τζαμί, καθώς και Οθωμανικές κρήνες. Από το κέντρο της πλατείας, η οδός Κένεντυ οδηγεί στην επίσημη πύλη του μεσαιωνικού κάστρου της Χίου. Η οικοδόμηση του φρουρίου ανάγεται στα τέλη του 10ου αιώνα και κυρίως στον 11ο αιώνα στη θέση περίπου της αρχαίας πόλης και σε άμεση σχέση με το λιμάνι. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

 

5η ημέρα, ΤΡΙΤΗ, 12/06/18 , ΧΙΟΣ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΙΩΑΝΝΙΝΑ.

Πρωινό. Χρόνος ελεύθερος στη διάθεσή σας για μια τελευταία γνωριμία με το νησί και αγορές αναμνηστικών. Επιβίβαση στο πούλμαν και αναχώρηση για το αεροδρόμιο. Άφιξη στο αεροδρόμιο και επιβίβαση στο αεροσκάφος της Aegean, όπου θα έχουμε απ΄ ευθείας πτήση για Θεσσαλονίκη στις 15:20. Άφιξη στη Θεσσαλονίκη στις 16:20. Επιβίβαση στο πούλμαν και επιστροφή στην πόλη μας, με έντονες εντυπώσεις και αναμνήσεις από την υπέροχη εκδρομή μας.

 

ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

** Για την έγκυρη κράτησή σας, θα πρέπει να δηλώσετε συμμετοχή έγκαιρα και να συνοδεύεται με προκαταβολή 100 κατά άτομο. Δηλώσεις συμμετοχής 15 ημέρες πριν την αναχώρηση της εκδρομής δεν θα γίνονται δεκτές από το πρακτορείο. Αυτό γίνεται προς όφελος των πελατών οι οποίοι είναι συνεπείς στην εγγραφή τους, έτσι ώστε να είναι έγκαιρη η ενημέρωσή τους για την πραγματοποίηση της εκδρομής.

 

 

ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ : 340 ευρώ / κατά άτομο σε δίκλινα - τρίκλινα δωμάτια.

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ :

• Μεταφορά με πούλμαν του γραφείου μας από Ιωάννινα – Θεσσαλονίκη – Ιωάννινα.

• Αεροπορικά εισιτήρια με απ΄ ευθείας πτήση από Θεσσαλονίκη – Χίο και Χίο – Θεσσαλονίκη, με την Aegean Airlines. (δικαιούστε & αποσκευή έως 23 κιλά ανά άτομο).

• Φόροι αεροδρομίων.

• Τέσσερις (4) διανυκτερεύσεις στη Χίο στο HOTEL CHANDRIS – 4****.

• Τέσσερα (4) πρωινά.

• Μετακινήσεις από αεροδρόμιο – ξενοδοχείο και ξενοδοχείο αεροδρόμιο με τοπικό πούλμαν.

• Μετακινήσεις βάση του προγράμματος με τοπικό πούλμαν.

. Συνοδός του γραφείου μας σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής.

• Ασφάλεια αστικής ευθύνης

. Φ.Π.Α.

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ :

• Είσοδοι μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.

• Οτιδήποτε αναφέρεται στο πρόγραμμα ως προαιρετικό.

• Ό,τι δεν αναφέρεται ρητά στα περιλαμβάνει.

• Ημερήσια εκδρομή στις Οινούσσες (25 € / ανά άτομο).